Särkitunturi

Särkitunturi

Särkitunturi lumoaa jokaisen. Sen huipulta avautuu Lapin maailma. Ainakin sen perusteella, kuinka paljon autoja on sen juurella parkissa. Silti ei koskaan tule ruuhkan tuntua, vaikka joskus ajattelen niin. Kaunis ja helppokulkuinen reitti vie retkeilijän ensin särkivaaran kodalle. Suloisen lammen äärellä, jota koivikot reunustavat voi retkeilijä tuoksutella kodassa paistuvaa makkaraa.

Särkitunturi

Kota-alue on on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Itse rakastan eväiden syömistä vasta huipulla, jossa näkymät ovat huikeat. Wikipediasta luinkin, että Särkitunturin maisemat erityisesti Pallaksen suuntaan on valittu kansallismaisemaksi. Huipulle asti kannattaa siis kiivetä sen avaruuden vuoksi. Sieltä näkee hyvällä säällä todella kauaksi Pallas- Ylläskansallispuiston muillekin tuntureille.

Särkitunturi

Särkitunturi reitti on alussa puustoinen ja näkymät eivät vielä päätä huimaa, vaikka kauniit ovatkin. Vankka suositus on kulkea ihan ylös asti nautiskellen jokaisesta askeleesta. Matkan edestakainen pituus on pyöreesti vaivaiset 7 kilometriä.

Särkitunturi
Kuva matkalta, mutta ei vielä huipulta.

Matkan varrella on monia paikkoja, jossa voi viivähtää tankkaamaan nestetasapainoa. Vaikka reitti on ensin hyvin selkeä, muuttuu se ylöspäin mentäessä polkumaiseksi. Polkuja haarottuu yläosassa niin hyvin, että tunturia pääsee kiertämään niitä pitkin. On hyvä muistaa säästää luonnon kasvillisuutta tuntureilla, ettei niitä lähdetä tallomaan, vaan pysytellään enemmän poluilla.

Särkitunturi
Särkitunturi

Särkitunturi on meille erityinen paikka. Jyke rohkaisi mielensä ja kosi minua tunturin huipulla kolme vuotta sitten. Istuimme samoilla paikoilla eväitä syöden ja muistelimme naurun sekaisin mielin taannoista kosintaa. Puitteet sille on ainakin mahtavat, eikä tunteita säästelty.

Särkitunturi

Särkitunturi on siitä erikoinen tunturi, että sen huipulla on useita pieniä ja kirkasvetisiä tunturilampia. Kesäkautena niissä voi käydä virkistäytymässä tai ihan milloin vaan, kun lammet ovat sulana. Itselläni ei juurikaan mieleni tee pulahtaa veteen näin syksyisenä aikana. Jään katselemaan mieluusti kaunista maisemaa lämpimästi pukeutuneena.

Särkitunturi
Huippukohtien huippu. Särkitunturin korkein kohta.
Särkitunturi

Täältä ei malta lähteä millään pois. Särkitunturi lumoaa retkeilijän täysin. Vielä, kun on maaruskaa ja kaunis taivas auringonlaskun aikaan. Olo on yksinkertaisen onnellinen ja autuas.

Särkitunturi

terveisin caro, jyke ja muru

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.